Barion Pixel NOVELLAÍRÓ TEMATIKA - Ilion Íróklub

NOVELLAÍRÓ TEMATIKA

INTENZÍV KURZUS

 

Találd meg az írói utad!

 

20-25 NAPOS ONLINE KURZUS

ELMÉLET: 10 VIDEÓS PREZENTÁCIÓ

Előadásonként 90 perc + segédanyagok

 

GYAKORLAT: EGY NOVELLA MEGÍRÁSA

VISSZJELZÉS: EGYÉNI MENTORÁLÁSSAL

 

 

TEMATIKA

 1. Zsáner-, téma-, és címválasztás, konfliktus, világ és karakterek.
 2. Első mondat, hogyan kezdjünk, felütés és figyelem megragadása.
 3. Dramaturgiai alapok, tudod, mire megy ki a játék?
 4. Feszültségkeltés, narrációk, jelenet vagy folyamírás?
 5. Tétek és cselekményvezetés

 

 1. Érzelemívek és motivációk
 2. Párbeszéd és kiforrott karakterek, csúcsjelenet
 3. Leírások, finomhangolás, ritmus
 4. Mondatok szerkezete, nevezékek és szójátékok, önfejlesztés
 5. Zárásokkal kapcsolatos problémák és megoldások: horog, fordulat, csattanó

 

Ezek a témák másfél órás előadásokban vannak kifejtve!

Izgi? Szerintem is!

Első szakasz:

 1. kapsz egy levelet, amiben megtalálod azt a videót, amiben segítek neked, hogyan tudsz a leghatékonyabban tanulni tőlem és mire figyelj! Ez abban segít, hogy minél többet tudj tanulni abból, amit kapsz tőlem.
 2. megérkezik az első tananyag, ezekből tíz van, másfél órás videós prezentációk, nagyon fontos, hogy teljes figyelemmel nézd őket végig és magadra reflektálva dolgozz velük.

A videók prezentációs előadások, nem élők, bátran állítsd meg, jegyzeteld ki, gondold át! Akárhányszor megnézheted. Az első 5-12 napban csupán ennyi lesz a feladatod, miközben a történetet tervezed, hogy feldolgozd őket, naponta egy videót.

Utána/közben nekikezdhetsz az alapos tervezéshez, de a videókat nézd tovább, immár a saját ötleteid fényében. Addig ne kezdj el írni, amíg a tíz videót meg nem nézted, inkább hozd meg a fontos írói döntéseket előbb és ez a végéig változhat. Gyűjtsd az ötleteket, mélyítsd el magadban a történetedet..

Második szakasz a megírás:

A 12. videóban találsz egy kis motivációt! És ezután már neki is kezdhetsz az írásnak!

Harmadik szakasz a javítás:

Ha megírtad a novellát, nagyon fontos, hogy olvasd át néhányszor és javíts minden gondolatmenetet és hibát, pár nap pihentetés is belefér, legalább háromszor javítsd végig és mindig keress jobb, kevésbé klisés, pontosabb megfogalmazást. Törekedj arra, hogy a tartalom, amit szeretnél, hogy benne legyen, azt tedd bele.

Fontos, hogy friss novellát írj, hogy miért, arról beszélek a videókban! Igyekezz betartani a formai és tartalmi követelményeket, hogy novella ezzel minél magasabb minőséget képviseljen. Erről a videókban is kapsz tudnivalókat. Ahány leütés, annyi hibalehetőség, szóval érdemes figyelmesen kidolgozni a végleges változatodat a legjobb tudásod szerint és minél több beépített tudással, amit a kurzuson  kaptál.

Negyedik szakasz a küldés:

Ezt követően bétázás nélkül küldd el nekem a novelládat és jelezd felém, hogy készen állsz az egyéni mentorálásra. Úgy küldd el nekem a novellát, ahogy egy pályázatra küldenéd a legjobb tudásod szerint!

Ötödik szakasz a mentorálás:

Küldeni fogok egy időpontot, amikor megbeszéljük a munkádat és adok neked támpontokat. Nem béta és nem szerkesztő vagyok, azt mástól megkaphatod. A mentorálás sokkal több ezeknél. Úgyhogy az adott időben legalább egy órán át csak azzal fogunk foglalkozni, hogy a novellád miként lehetne még a legjobb, hová küldhetnéd el, miben fejlődhetsz még és egyéb más személyes preferenciáidat is megbeszéljük. Ezt imádják az írók!

Ezután jöhet az éles pályázat! Küldd be és türelemmel várd ki az eredményt! Nyerj! Eredményes megvalósítást kívánok!

 

Találd meg a rövidebb és örömtelibb

írói utat velem!