Barion Pixel TANANYAGOK | Kreatív írás online oktatás
Kreatív írás kezdőknek

TANANYAGOK

 

PDF (13 oldal)

 

3500 Ft

 

 

1. TANANYAG: Öt dolog, ami megakadályozhat az íróvá válásban

 

Ami egy kezdő írót gyakran kínoz, azok a konkrét válasz nélküli kérdések. Az első igazi válaszok megtalálásában próbálok segíteni, hogy elindulhass az írói fejlődés útján. Sokszor csapdákat rejt a kezdet, miérteket, hogyanokat, de ezek könnyedén megválaszolhatók az önmunkával és a pozitív válaszok megtalálásával.

Szó esik arról, hogy ezt miként érdemes átgondolni. Mik azok a belső döntések, miért fontosak? Hogy néz ki egy álom megvalósítása? Honnan tudhatod, hogy tehetséges vagy-e?

Mi az az öt dolog, ami leginkább akadályozhat? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe, ezzel együtt pedig kitűzzük az első célt, amit a tanfolyam végére szeretnénk elérni.

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (12 oldal)

 

3500 Ft

 

2. TANANYAG: Mit tegyünk, ha információra van szükségünk?

 

Hogyan dolgozz az információkkal, mire van szükség ahhoz, hogy tudásalapúan írni tudj, és milyen szempontok szerint érdemes átgondolni? Hogyan hozd képbe magad, hogy világosabban tervezhesd a saját írói utadat? Miért ne legyints rá a hibákra? Mi a különbség a profi és a kezdő író gondjai között?

Hogyan ásd bele magad a kulisszatitkokba, hogy írói tudást alapozz? Miért fontosak a szavak, és miért nem elég neked a tiéd? Hogy jön ehhez a zsáner? Miért nem elég filmekből művelődni? Megírták előtted, amit akartál, van megoldás?

Miért kell némi alapműveltség egy írónak, mire megírja az első regényét? Mi az, amit elég egyszer megtanulni, mert a munkaeszközünk? Egyáltalán hogyan érdemes hozzákezdeni a tudás megszerzéséhez?

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (14 oldal)

 

3500 Ft

 

3. TANANYAG: Kritikai gondolkodás és a kritika közötti különbség

 

Mi az a kriticizmus? Mi köze az íráshoz? Mire jó a kétkedés? Hogyan vezethet ez önbecsüléshez? Miért véleményezést kell kérni a bétánktól és nem kritikát? Mi az a kritika egyáltalán?

Mitől szakértő egy kritikus, és mit csinál? Milyen egy jó könyvkritika? Miért nem írnak kritikát azok, akik igazán értenek hozzá? Miért nem minősül kritikának az olvasói vélemény? Miért olyan fontos mégis? Mi a vitakörnyezet? Hogyan ne vitatkozzunk? Mi a kritika célja? Milyen elemekből épül fel ideális esetben egy jó kritika tartalmi szempontból? Mi az, amit nem tartalmaz?

Mi a különbség és a hasonlóság kritika, recenzió, ajánlás, vélemény, cikk, interjú, blogbejegyzés között? Hogyan érdemes ezeket megírni tartalmi szempontból?

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (12 oldal)

 

3500 Ft

 

4. TANANYAG: Magánkiadás neked való vagy sem?

 

Vannak döntések, amit magadnak kell meghozni, a legtöbb, amit tehetsz, hogy informálódsz előtte. Nekem is volt magánkiadásom, mielőtt bejutottam volna hagyományos kiadóba, de ez a két dolog nem függ össze egymással, pedig sokan hiszik írókról ezt tévesen. Hogy néz ki egy író szempontjából a magánkiadás, mint könyvpiaci üzleti modell? Nem beszéllek le, de rá sem. Ha tudni akarod, hogy ezen felül milyen lehetőségeid vannak még, érdemes ezt a tananyagot letöltened.

Az írói fejlődésbe egy ilyen megjelenés beleszól, de nem kerülsz közelebb egy hagyományos kiadóhoz a magánkiadás által. Más dolgokra viszont kifejezetten alkalmas lehet, és az sem árt, ha tudod, mi a különbség magánkiadás és szerzői kiadás között, mikor lehet mégis jó opció, és milyen következményeket hozhat magával, mely pontokon vannak visszásságok. Utána dönts belátásod szerint, amihez minden esetben sok sikert kívánok!

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (11 oldal)

 

3500 Ft

 

5. TANANYAG: A szerkesztők munkájáról tudni érdemes

 

Aki magánkiadáson gondolkodik, annak jó szívvel ajánlom még ezt a leckét is. Megtudhatod, mit csinál valójában egy kiadói szerkesztő? Miért nem válaszol a levelekre? Milyen módon lehet mégis a közelükbe jutni, hogy figyeljenek rád? Hogyan jelentkezz nála, és mivel, ha készen vagy íróként a megjelenésre?

Miért ne kérj tőle visszajelzést, aminek nincs jogosultsága? Mit veszítesz el a fizetett szerkesztéssel, ha be akarsz jutni egy hagyományos kiadóba? Mi a célja a szerkesztésnek?

Mit tegyél, ha megrekedtél egy kész kézirattal? Mikor érett egy kézirat a megjelenésre? Hogy néz ki egy szakmai életrajz?

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (17 oldal)

 

3500 Ft

 

6. TANANYAG: Mi a flow élmény? Alapfogalmak

 

Mi a flow élmény, és mi köze az ihlethez? Irodalomelméleti alapfogalmak, mi a műfaj, és miért ne mondd a szomorú történetedre, hogy az dráma? Mi az, amire egy kezdőnek szüksége lehet, hogy egyáltalán megértse az összefüggéseket? Mi a karakter? Mi a központozás? Mi az írói ígéret?

Mit jelent a dramaturgia, hogy néz ki az információadagolás, vagy miért fontos a leírás? Mi a narráció? Miért, hogyan lehet javítani a szövegeken, minél többet ír valaki? Egyáltalán mire kellenek ezek? Miért, és hogyan kell a word? Mire használjuk a kreatív erőinket? Miért nem elég az elméleti tudás?

Mi az író eszköztára? Mik a szabályok és mik nem azok? Hogyan használjuk, és hogyan ne? Kinek hasznos? Hogyan tudod jobban megtanulni az írástechnika egyes területeit?

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (13 oldal)

 

3500 Ft

 

7. TANANYAG: Munka a bétákkal, és ha te vagy a béta

 

Mi az a véleményezés, amit adsz, és kapsz? Hiba vagy határfeszegetés? Mik a legrosszabb hibák, amiket kezdőként elkövethetünk egymással szemben?

Pár szó az írástechnikai szabályok körüli, elterjedt tévedésekről. Mire figyelj, ha bétázol? Meddig javíts, és honnan számít átírásnak egy javítási javaslat? Miért nem szabad megsértődni a saját hibáidon? Mit nyersz a bétázás során? Mit veszíthetsz? Hogyan keress bétát?

Milyen bétázási szintek vannak, és ezek hogyan változnak az írói fejlődéssel együtt? Miért ne bétáztass regényt tíz emberrel? Miért jobbak az első bétázásokra a novellák? Hogyan fogadd a véleményezéseket? Miért és milyen szempontok szerint kell kiválasztani a regényhez a bétákat? Mikor jön el ennek az ideje?

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (10 oldal)

 

3500 Ft

 

8. TANANYAG: Hogyan olvass másként, ha íróvá szeretnél válni?

 

Ebben a leckében bővebben szó esik a tudatos olvasásról, és arról, hogyan tanulhatunk mások szövegeiből. Mi az, amit elleshetünk, és ezt hogyan vegyük észre?  Hogyan és miért tanuljunk újra olvasni?

A leírások megfigyeléséről, a regények szerkezetéről, és arról, mi az az eszköztár, amit annyit emlegetek, és nem takar mást, mint az alapvető aktív szókincset. Beszélünk a szöveg másfajta elemzéséről és szerkezetéről, mint amiről eddig szó volt. Ugyanakkor az írói blokkok hatékony feloldásáról is szó esik.

Ez a lecke az egyik legfontosabb tananyag, amiben sok tippet is adok, de ezeket sem kell betartani szabályként. Az útkeresésünk írói feladat, de ha tudod, milyen lehet még, akkor a saját kihívásod sem fog megijeszteni.

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (9 oldal)

 

3500 Ft

 

9. TANANYAG: Műfajok, zsánerek és korcsoportok, novellaírás

 

Irodalomelméleti alapfogalmakon túl, hol kezdődnek a zsánerirodalmi besorolások? Mi a zsánerirodalom? Mit jelent az, hogy a zsánernek megfelelő írói eszköztárat használjuk?

Mit jelent az NA és a YA jelölés? Miért szükségszerűen fikció a történelmi regény? Milyen eszköztára van? Mire jó a novella és mire nem, ha regényt írnál? Miért fontos a célközönség? Hogyan írjunk jó novellát?

A novellának is van dramaturgiai szerkezete? Miért és hol érdemes pályázni novellákkal, és hogyan ne? Ellenőrzőlista pályázatok küldéséhez.

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.

 

PDF (9 oldal)

 

3500 Ft

 

10. TANANYAG: A regényírás fogásai. Hogyan tovább?

 

Mi a legfontosabb célod kezdő íróként? Mire figyelj, mielőtt belevágsz egy regénybe? Hogyan írjunk jó regényt? Miért fontos tudni, mi lesz a befejezése?

Hogyan építkezz a karrieredben? Mit kell tudnod egy kész kézirattal? Miért írj tovább?

Hol kaphatsz további támpontokat? Hová menj képzésre, és mit kellene tanulnod? Tippek a munkádhoz. Összegzés és zárás.

Az oldalon Barion bankkártyás fizetés történik.