Barion Pixel AJÁNLOTT ÍRÓK | Kreatív írás online oktatás pusztaiandrea.hu
Kreatív írás kezdőknek

Írói blogok és honlapok

Az alábbiakban ide gyűjtött blogok és honlapok azok, amiket jómagam is szívesen olvasok. Nem a teljesség igényével kerültek ide, hiszen sok olyan író van, akinek nincs weblapja vagy blogja, esetleg nem frissül, vagy épp költözteti az oldalát, mégis olvasom a könyveit, interjúit, ott vagyok a fontos eseményein.

Szeretettel ajánlom az alábbi írókat a figyelmetekbe, nagyon érdekesek és bármilyen különös, sokat tanulhattok tőlük. Én is tanulok tőlük minden nap. Ahogy látom az útjukat, a gondolataikat, az elhivatottságukat, az példaértékű. Csodálatosak. Találd meg te is a magad csodáit rajtuk keresztül is. Jó böngészést!

“Író, szerkesztő, viselkedéselemző. 2004-től a fantasztikus irodalom aktív tagja, 2011 óta a Könyvmolyképző Kiadónál az Aranymosás tehetségtámogató projekt vezetője. Sci-fi és fantasy történeteket ír több korosztálynak.”

Egy denevéres erdő mellett lakom Sülysápon, és otthonról dolgozom főállásban a szegedi Könyvmolyképző Kiadónak. Pesten heti egy-két alkalommal járok, amikor írókkal és szerkesztőkkel egyeztetek. Imádom a munkámat, izgalmas volt kiépíteni a kiadónál a tehetséggondozást. Jelenleg már nagy a rendszer, így nem oktatok és szerkesztek, hanem ellenőrzöm az íróiskolát, kéziratszervizt, az éves regény-, mese- és novellapályázatokat.

Markovics Botond – Brandon Hackett

Markovics Botond vagyok (szül. 1975), science fiction író, írói álnevemen Brandon Hackett. Hogy miért Brandon Hackett?

Amikor 2002-ben elkezdtem publikálni, még masszív elvárás volt magyar szerzőktől, hogy álnevet használjanak, egyszerűen a piac diktálta, mert jobban el lehetett adni ezeket az álneves regényeket. Emellett én sem akartam keverni a polgári foglalkozásommal, így lett az álnév.

Dénesi Ildikó – Izolde Johannsen

Részese annak a nemzetközi rehabilitációs munkának, mely a német haditengerészet kötelékében tevékenykedő hajóparancsnokok életrajzának, munkásságának bemutatását tűzte ki célul. Kiemelten foglalkozik Hans Wilhelm Langsdorff és Ernst Lindemann sorhajókapitányok, valamint Erich Raeder flottatengernagy életrajzával és munkásságával. Az eddig megjelent haditengerészeti regények az Admiral Graf Spee páncéloshajó (ismertebb nevén zsebcsatahajó) és az Altmark ellátóhajó, a Bismarck csatahajó és az Admiral Scheer nehézcirkáló pályafutását mutatták be.

Gaura Ágnes

Nappal dolgozó nő és családanya vagyok, éjjel pedig, amikor kimenőt kapok a férjemtől, randevúzom a vámpírjaimmal, és írok. Hogy miért vámpírok? És miért pont ilyenek? Mert úgy gondolom, hogy a magyar kultúra igazán izgalmas és egyedi, kár kiaknázatlanul hagyni bármilyen téren. Én is olvasom a nyugati vámpírirodalmat, de hiányoltam a palettáról az igazán nekem szóló műveket. Irodalmi közhely, hogy a vámpírok Erdélyből származnak, de mégis, hova tűntek az ízig-vérig (főleg vérig) erdélyi, magyar vámpírok a kortárs regényekből?

Bíró Szabolcs

Bíró Szabolcs 2007-ben debütált regényíróként, első öt könyve (és egy nem hivatalos e-novelláskötete) még Francis W. Scott álnéven jelent meg. 2010 első napjától kezdve kizárólag polgári nevén publikál, saját bevallása szerint székirodalmat ír, és egyre megszállottabban fordul a középkor felé. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. kalandregényének köszönheti, mely három különböző kiadást is megért, a szakmai hírnevet azonban a Non nobis Domine c. történelmi regénye hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök c. regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz: tizenöt részesre tervezett, Anjouk c. történelmi regénysorozatát az Athenaeum Kiadó gondozza.

Urbánszki László

Születtem 54-ben, voltam dunai hajós és batikoló. Vagyok faműves, és írok. Mindig a művészvilág peremén. Se kint, se bent. Viszont innen félig-kintről, majdnem-bentről jól látom a fonák részeket is. Volt, hogy nagyobbnak éreztem magam, de a világ kereke nem fog komolyabban zökkenni, ha majd átmegy rajtam. Néha lázadtam, sokszor beolvadtam, olykor megtapostak, de mindig felálltam. Persze egyszer lent maradok, mint mindenki, de ígérem, feltartom majd a középső ujjamat, ha közelít a kerék. Ennyit mindig megtehetünk.

László Zoltán

1977-ben születtem Hatvanban, hosszú ideje Budapesten élek, webszerkesztőként, újságíróként dolgozom. 1999 óta publikálok rendszeresen novellákat különböző folyóiratokban, antológiákban, regényeim több kiadónál láttak napvilágot. A fantasztikumon belül szívesen váltogatom témáimat és az alzsánereket.

 

Fonyódi Tibor – Harrison Fawcett

1965. június 2-án született Budapesten.Első publikációi 1992-ben jelennek meg a Harmadik Szem Magazinban. Első önálló kötete (A KATEDRÁLIS HARCOSAI) 1998-ban jelenik meg a debreceni Cherubion Kiadónál, a regény folytatásáért (A KATEDRÁLIS LEGENDÁJA) 2000-ben Zsoldos Péter díjjal jutalmazzák az év legjobb scifi regénye kategóriában. Az 1998 óta megjelent regényeit a zsáner legnépszerűbb darabjai közt tartják számon, melyek húsznál több új kiadást értek meg az első megjelenésük óta. Nem tekinti magát mainstream scifi írónak, gyakorlatilag „scifinek álcázott” történelmi témájú regényeket ír Harrison Fawcett írói álnéven.

Moskát Anita

A fantasy nem mese: tükör a valóságra.

Moskát Anita 1989-ben született. Biológusként végzett, később szerkesztőként dolgozott Budapesten. A Delta Műhely írókör tagja. Elsősorban fantasyt ír, eddig megjelent regényei: Bábel fiai (2014), Horgonyhely (2015), Irha és bőr (2019).

Kleinheincz Csilla (Hanna)

Magyar-vietnami származású író, fordító, szerkesztő. Tizennyolc éve foglalkozik fantasy- és szerepjátékkönyvek magyarra ültetésével, fordítóként eddigi legkedvesebb munkája Peter S. Beagle életműsorozata és Catherynne M. Valente könyvei. 2007-ben jelent meg az Ólomerdő, amelynek átdolgozott második kiadása 2014-ben jelent meg a GABO Kiadónál, 2015-ben pedig a folytatása, az Üveghegy is. A trilógiát az Ezüstkéz zárta le 2019 végén. Több novellája jelent meg angolul és más nyelveken magazinokban és antológiákban.

Puska Veronika

1983-ban születtem, amikor Magyarországon bevezették az első 1000 forintos címletet, egyik oldalán Bartók Bélával, a másikon Anya gyermekével. Biológusként diplomáztam. Szerzői utam egy ifjúsági novellapályázatra szánt történettel indult. Ahová a kimondott szavak nem engednek betekintést, ott a leírtak segítenek. Hangom a spekulatív fikció, társadalomkritika területén leltem meg és örömöm lelem a néphagyományokból merítő urban fantasyban.

Bakti Viktor

1985-ben születtem Budapesten, ahol azóta is élek. Az írás számomra nem csupán hobbi. Küldetés. Általános iskola óta írok, de komolyan csak jóval később, egyetem után kezdtem foglalkozni a kreatív írással. Az én álmom az, hogy a bennem élő történeteket méltó formában átadhassam az olvasóknak. Főként fantasztikummal foglalkozom, de időnként szeretek belekóstolni más témákba is. Úgy hiszem, a kreatív írás tanulható, így igyekszem folyamatosan képezni magam.

Bartos Zsuzsa

1980-ban születtem, Kézdivásárhelyen nőttem fel. Az olvasásélményeim hatására kiskamaszkorban kezdtem először történeteket írni. Az Alkonyőrzők című debütáló regényem a Könyvmolyképző Kiadó IV. Aranymosás pályázatán került be a nyertes művek közé, 2016-ban jelent meg.

Czövek Andrea – Mab Tee

Siklóson születtem, 1979. november 17-én. Általános iskolai tanulmányaimat a villányi iskola első kéttannyelvű osztályában végeztem. Tizenhárom évesen verseket kezdtem el írni. 1994-ben felvételt nyertem a pécsi Leőwey Klára Gimnázium Német Nemzetiségi Tagozatára. A versírást a gimnáziumi éveim alatt is folytattam. 1998-ban egy pályázati felhívás hatására megírtam életem első német nyelvű elbeszélését, mellyel harmadik helyezett lettem. 1999-ben a pályázatnak és sok embernek köszönhetően, tagja lettem a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének (VUdAK). Innentől kezdve főleg német nyelven írtam. Alkotásaim többször megjelentek a Neue Zeitung hetilapban és Signale című mellékletében. 2005-ben Vihar (Gewitter) című elbeszélésem megjelent az Erkenntnisse 2000 című antológiában. 2007-ben csatlakoztam a miskolci Irodalmi Rádió szerzői táborába, és azóta újból magyar nyelven is írok.

Sütő Fanni

Budapesten született 1990-ben, Kistarcsán nőtt fel, jelenleg Párizs mellett él. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol szakán tanult alap- és mesterképzésen, majd a londoni Roehampton egyetemről szerzett diplomát gyermekirodalom szakon. Angoltanár, blogger, műfordító.

“Az évek teltek, az írás meg velem maradt. Nem akartam én vele világot váltani, kicsit hobbi volt, mint másnak a gyöngyfűzés, és valami több, ami átsegít az életen.”