Barion Pixel MIT AD AZ ILION ÍRÓKLUB? - Ilion Íróklub
Kreatív írás kezdőknek

Mit adhat neked az Ilion Íróklub?

Miben más ez a képzés, mint a többi?

Rengeteg képzés van, sokféle és drágák is, jelenlevősek is, vagy kifejezetten egyetlen írástechnikai irányra összpontosítók, ami teljesen rendben van. Ami nincs rendben, hogy olyan képzés, ami azt veszi figyelembe, hogy kezdő íróként egyáltalán elindulni szeretnél, és felépíteni, fejleszteni magad a profi szintig, olyan nincs. Elengedik a kezed, néha a szinted alatt oktatnak és nem mondanak semmi újat. Amikor tele vagy kérdésekkel, és szeretnél belelátni a komplex rendszerbe és összefüggésekbe, hogy tudd használni őket, legfeljebb alkalmi segítséget találsz, néha nem is a legjobbat. A folyamatos munkához támogatást nem kapsz, mert olyan képzés nincs. Ráadásul a legtöbb valamire való  helyen el kell érni egy szintet ahhoz, hogy bekerülj egy komolyabb képzésbe. Ha nincs ilyen feltétel, az legyen gyanús. Néha az sem elegendő, hogy írástechnikai cikkeket olvasol, aminek a felét sem érted, vagy nem tudod, hogyan hasznosíthatnád, hogyan építhetnéd be a munkádba.

Az Ilion Íróklubban az alapoktól megtanulhatod az összes írástechnikai eszközt és készséget, amire szükséged lehet az íráshoz és eljuthatsz a profi szintre. Akkor is jó itt csatlakozni, ha gyakorló író vagy és nem találod a további fejlődési lehetőségeket vagy megakadtál és nem tudod, hogyan tovább.

 

Az írás egy szakma, és mint szakma, tanulható. Művészet is, és mint művészet, úgy a kreatív látásmód tágítható. Van azonban, ami csak rajtad áll és ez nem más, mint a szorgalom, amivel kibontod a kreatív erőidet. Amíg nem tudod kibontani ezeket a kreatív erőket, addig te sem tudhatod, hogy tehetséges vagy-e vagy sem. A tehetséget megmutatni komplexebb dolog, mint gondolod, és ha nincsenek hozzá eszközeid, úgy nem fog menni a kibontása sem. Nincs olyan művészet a világon, aminek nincsenek szakmai alapjai. Sem balett-táncos, sem zongorista, sem festőművész nem lesz valakiből, aki makacs ellenállással megy a saját feje után és nem tanulja meg az alapokat. Egy írónak az írástechnika olyan, mint egy festőművésznek ismerni a színek keverésének módját vagy hogy milyen ecsettel milyen hatásokat ér el. Onnantól már csak tehetség kérdése, mit kezd ezekkel és mit alkot.

Ha belevágsz a tanulásba ezzel kapcsolatban is sokkal tisztábban fogsz látni.

A képzésben a saját tempódban haladhatsz és az anyagok egymásra épülnek. Kényelmes, otthon elvégezhető, mert online. Nincs határideje, lejárata, bármikor abbahagyhatod, ha mégsem tetszik, csak egy kattintás lemondani. És bármikor visszatérhetsz, ha mégis folytatnád.

Egy-egy szint elvégzése után máris haladhatsz tovább, mert ha végeztél egy szinttel nem kell másik képzés után menned, magasabb szintű képzést keresned máshol. Fokozatosan fejlődsz. Ez a képzés pedig remekül kiegészíthető specifikus író-képzésekkel, ha egy-egy területet jobban megdolgoznál magadban. Erre elsősorban az Ilion Íróklub mentor workshopjait ajánlom, ahol mélyebben elmerülhetsz egy adott írástechnikai témában. A workshopok egy nagyobb keresztmetszetben foglalják össze egy erősebb fókusszal azt, amit tudnod kell. Más perspektívát adnak és a klubtagoknak jelentős árkedvezmény jár.

Ráadásul menet közben ajánlott írni a saját regényedet, ha van. Ha még nincs, azt is el tudod majd kezdeni, mire a haladó anyagokhoz érsz, mert tudni fogod, miként kezdj hozzá az érdemi munkához.

És igen, az Ilion Íróklub elvisz addig, hogy profi író lehess, aki alkalmas egy professzionális kiadóval a közös munkára és képes jó kéziratok létrehozására. Vedd figyelembe, hogy ez idő és  munka, amit belefektetsz. Ha nem dolgozol a célod eléréséért, akkor nem érdemes előfizetned. Miért? Mert a klubtagság nem azért jött létre, hogy felmentsd magad a tanulás alól. Ez így kemény, tudom. Sajnálom, hogy tőlem kellett ezt megtudnod, de elhivatottság nélkül nem tudsz dolgozni. Ami viszont segít, hogy az első tananyagokban éppen azzal foglalkozunk, hogy íróként magadra találj. Ha benned van a vágy, és szeretnéd az érzéseidet is letisztogatni az írással kapcsolatban, akkor jó helyen  jársz.

Nem kell mást tenned, mint belépni a Klubba, hetente feldolgozni az anyagokat és írni, amit írni szeretnél, valamint csatlakozni a közösséghez, ahol a többiek ugyanazt tanulják, mint te. Nem vezetnek félre téves ismeretekkel, mert szakmailag is felkészültebbek, hogy a beszélgetéseknél vagy a bétázás folyamán egymást megfelelően segíteni tudják a fejlődésben és a munkában. Te is a tagja lehetsz ennek a közösségnek.

 

Ha valahol megkérdezel valamit, dől rád minden a zajos közösségi oldalakon és tudat alatt érzed mások frusztrációit. Kapsz olyan tanácsokat, amiket, ha tényleg megfogadnál az tőled idegen megoldás lenne, mást szeretnél, de nem tudod még mit és mik a lehetőségek. Ezek nem rád vannak szabva, talán túl is vagy már néhány próbálkozáson és csalódáson. Érzed, hogy ez így nem jó, hogy nem tudod eldönteni két ellentétes állítás közül, melyik igaz vagy a szövegedben mivel próbálkozz. Érzed, hogy nem erre van szükséged, hogy nincs senki, akihez fordulhatnál a legelemibb fogalmak és alapok megkérdezésével, és magadra maradtál a fontos írói döntésekkel.

Jó hírem van, pontosan tudom, min mész keresztül. Az írói úton elindulni döntések sorozatát jelenti. Mindegyiket ismerem: a nehezet, a légüres teret, a félelmetes akadályokkal telit, a vakítót és azokat is, ahol keresztúthoz érve választani kell. Egyik döntés a másik után következik, és ha felkészületlenül ér, tévutakra vihet egy-egy rossz döntés. Vannak. Ha eltévedünk bárhol a világban, az sok időt vesz el az életünk értékes alkotóidejéből. Néha egy kaland belefér, de túl gyakran eltévedni azt jelenti, hogy nem fogunk beérni a célba a végén. Belefáradunk és elveszítjük az utazás örömét. Éppen ezért fontos, hogy a Klubtagsággal tudok neked kalauzt adni a kezedbe, de a munka és az út, a döntésekkel együtt  a tiéd, és ezért a válaszok is az igazi saját válaszaid lesznek. Kapsz egy térképet.

Ám, van egy feltételem!

Csak akkor vágj bele, ha tényleg kíváncsi vagy a saját válaszaidra és képes arra, hogy szembenézz velük, ha nem azt hallod, amire ácsingóztál. Mert ha belevágsz, akkor a tudatosság útját választod, azt az ösvényt, ami ténylegesen elvisz az álmaidhoz, ha végig is mész rajta. Azt az utat, ahol tudással kell felvértezned magad és az csak a gyakorlás és küzdelem árán lehet a tiéd. Enélkül nem. Ezért olyan értékes.

Írónak lenni több, mint öt perc csillogás. Ha csak a rivaldafényt akarod, ahhoz nem kell írónak lenned. Nos? Érdekel? Döntöttél? Akkor vágjunk bele, mutatom, mi áll előttünk:

BRONZ 1 SZINT 10 LECKE: Alapozó ismereteket tartalmaz íróknak. Motiváció, önismeret, írástechnikai alapok és könyvkiadással kapcsolatos alapfogalmak, általános alapismeretek. Azoknak is ajánlom, akik nem teljesen kezdők.

 

Tartalom:

1.) Öt dolog, ami megakadályozhat az íróvá válásban

2.) Mit tegyünk, ha információra van szükségünk?

3.) Kritikai gondolkodás és a kritika közti különbség

4.) Magánkiadás neked való vagy sem?

5.) A szerkesztők munkájáról tudni érdemes

6.) Mi az a flow élmény? Egyéb alapfogalmak

7.) Munka a bétákkal és ha te vagy a béta

8.) Hogyan olvassunk másként, ha írók szeretnénk lenni?

9.) Műfajok, korcsoportok, zsánerek

10.) Tippek regényíráshoz

Egy lecke egy szöveges bejegyzésből és egy hozzá készült videóból áll. Az ajánlott haladási tempó heti egy tananyag feldolgozása. Az elején nincsenek feladatok, de adok tippeket, hogy mire fókuszálj. Az Ilion Íróklubban először ehhez a tíz anyaghoz férsz hozzá.

A Bronz 1 szinten kezdő tananyagokat találsz, de fokozatosan nehezebbek lesznek. A Bronz 2 szint 30 írástechnikai lecke, az Ezüst tananyagok 12 nagy, komplex leckéből és gyakorlati feladatokból áll. Az Arany szinten pedig már a kiadói munkafolyamatokra készülnek az írók, és a nagy megmérettetésre, hiszen a megírt kéziratokat készítjük elő a kiadónak való beküldésre. Ők már tudják, mire van szükség ahhoz, hogy jó esélyekkel induljanak neki ennek a feladatnak.

Ezekből a leckékből választ kaphatsz a legelemibb és valós kérdéseidre, és tudni fogod, hogyan fejleszd magad önállóan a mindennapokban. Saját tempóban, saját időbeosztással, saját magadra vagy a terveidre, írásaidra vonatkoztatva dolgozhatsz. Senki nem fog beleszólni, úgy dolgozol, ahogy tetszik, ahogy igényled. Úgy haladhatsz, ahogy az neked kényelmes. Azért ne fald be az egészet egyszerre, érdemes hetente egy, legfeljebb két tananyagot feldolgozni és köztük dolgozgatni a saját ötleteiden. Néha lesz olyan, aminek ülepednie vagy rendeződnie kell benned. Egy egész évre elegendő képzés vár rád, ha heti egy leckével dolgozol. Érdemes sokat írni is és összevetni magadban a saját tapasztalataidat és a tanultakat. Ez az önreflexió.

 

Az Ilion Íróklub egy mentorklub. Ez a mentor folyamat kifejezetten arra irányul, hogy segítsen átlépni az akadályokat az íróvá válásod útján. Olyan tudás van benne, ami kiegészíti, vagy más megvilágításba helyezi azt, amit már tudsz, de biztosan tartalmaz sok új információt és inspirációt  is. A cél, hogy hatékonyabban fejlődj és megtanuld magadat a célodhoz elnavigálni. A belső magabiztosságod felépítése éppolyan fontos, mint megírni azt a bizonyosjó kéziratot. Nem mondom, hogy könnyű lesz és az öledbe hullik, de azt igen, hogy nem fogsz eltévedni és sokkal izgalmasabb, mint hinnéd. Ha tudsz valamit és vannak evidenciák, az is fontos, hogy megerősítsen abban, amit eddig gondoltál. Olykor nemcsak az új dolgok fontosak, hanem az is, hogy hiteles forrásból megerősítést kapj és ezek a dolgok elrendeződjenek benned. Ha pedig új dolgokkal találkozol, gondolj arra, ez segít, hogy előrébb juss és tudj koncentrálni a feladataidra. Így tudod majd elérni a céljaidat.

4900 Ft? Miért ilyen olcsó, ha jó?

Legszívesebben ingyen adnám, de az neked nem lenne jó, mert nem becsülnéd meg a tudást, amit kapsz. Ha fizetsz érte, tudod a tudatalattidban is, hogy értéket kapsz és ez ösztönöz a munkára, saját magad önbecsülésére a tanulásban. Húsz évvel járok előtted, ha akarod, sokat kaphatsz ebből a tudásból, amit sehol nem osztogatnak ingyen, sőt! És ne feledd, nem tanár vagyok, hanem sikeres író és egy téged jó szívvel támogató mentor.

Az online rendszert fenntartani és a beletett időmet kiegyensúlyozni a költségek tekintetében ezt az optimális összeget jelenti. Azért tud olcsón működni, mert nincs korlát a klubtagok számát illetően, akár százan is tanulhatok benne egyszerre önálló utat bejárva, míg más képzéseken egy oktató nem tud 20-30 embernél többel foglalkozni egy képzésen, azt is csak rövid távon tudja vállalni. Aztán elengedi őket. Egy mentor a tudással és példákkal támogatást választja és melletted áll, amíg szükséged van rá.

Ne feledd, az Íróklub tagsággal jár a személyes konzultáció lehetősége, de csak akkor kérd, ha tényleg szükséged van rá. Ezt is tanulni kell, és itt arra is van lehetőséged, hogy segítséget kérj tőlem. Nem, nem fogom a történetedet megnézni, neked kell képviselned a problémát és lekommunikálni felém. Fogalmazd meg, járd körül. Az esetek nagy részében mire ide eljutsz, a megoldás ott lesz a kezedben. Ha nem, akkor  keress engem. Magadat képviselni íróként fontosabb, mint egy plusz véleményezés, amire sokan mások is alkalmasak. Arra, hogy korrekt és magas szintű szakmai tanácsot kapj, arra itt leszek.

Ha nem vagy elégedett, azzal sincs semmi baj, és milyen jó, hogy nem kellett egyben kifizetned egy egész évre való képzést. Bármikor kiléphetsz a klubból és bármikor visszatérhetsz. Mindez rád van bízva, haladj, ahogy jónak látod, vagy lépj másfelé, más képzésre vagy más módszerre. Az a legfontosabb, hogy számodra hasznos legyen és fejlődj, de ha nem az, menj más útra, ahol megtalálod önmagadat, mert ez a legfontosabb. Itt nincsenek kötelezettségeid csak lehetőségeid.

És végül egy gyakori kérdés:

Nem fogok úgy írni, mint te, ha tőled tanulok?

Nem. Úgy senki sem ír, ahogy én. A cél az, hogy ezt te is elmondhasd majd magadról, mire profi író leszel itt és megérted, hogy az pontosan mit jelent. Pont azt, hogy egyedi vagy, ezt a tanulástól és tudatosságtól nem elveszíted, hanem képes leszel kibontani.  Önmagadat találhatod meg íróként, és nem engem fogsz utánozni, pont úgy, ahogy nem lett belőled a középiskolai magyartanárod sem, csak mert tanultál tőle. Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy okozhatsz magadnak meglepetéseket, mert az írás pont a fent leírtak miatt egy hatalmas önismereti munka is. Tükörbe nézés. Fel vagy készülve rá, hogy meglásd magadat a teljes valóságodban a tükörben? Szeretnéd ezt egyáltalán? Ha igen, jó helyen jársz.

Az Ilion Íróklub egy mentor klub, ahol az írásszakmai tudáson túl találsz még inspirációt, önbizalmat, belső egyensúlyt, közösséget és barátokat. Láthatod az írói lehetőségeidet és tudatosan járhatsz a saját kreativitásod útján nagyjából olyan mértékben, ahogy az önismereteddel boldogulsz. A cél, hogy elkészüljön az első jó kéziratod és egy kiadó szerződést kínáljon neked, amiben professzionális megjelenést biztosít. Vagyis ő fizet neked. Akarod ezt? Ha igen, jó helyen jársz.

A belső fejlődés nem gyorsítható, de a tananyagokat körülbelül egy év alatt fel tudod dolgozni. Az egyensúly, amivel tanulsz és érlelődsz is egyszerre, a tiéd. Kezdj bele, hogy elindulhass az úton!

Szakmai tudás nélkül az ösztöneiddel nem jutsz messzebbre a megvalósíthatatlan álmoknál. Ha tényleg író akarsz lenni, azon a magánkiadás sem segít. Az Ilion Íróklubban a tudás nem elnyomja az ösztönöket, hanem szárnyakat ad. Ha tényleg író akarsz lenni, itt a lehetőség, hogy belevágj és megdolgozz érte! Itt tudni fogod, hogyan. Gyere, csatlakozz hozzánk és valósítsd meg az igazi álmodat!