Barion Pixel Tanulható az írás? - Ilion Íróklub
Kreatív írás kezdőknek

Tanulható az írás?

Mielőtt belevágnánk a tanulásba alább néhány dolgot szeretnék tisztázni. Úton vagy, és én is ezt az utat járom, talán egy picit előtted, és csak ezért tudok most segíteni neked pár olyan dologban, amiken már túl vagyok, mert megtapasztaltam. Íróként.

Megeshet, hogy a te utadon e tapasztalat ismerete segíteni fog, de ne vedd szentírásnak, amit mondok, hiszen sok mindennel találkozhatsz, amiről itt esetleg nem esik szó. Minden írói út egy személyes út is egyben, neked is meglesz idővel a saját személyes utad. Ezen felül szabad vagy, az is maradsz, az írástechnika ismerete nem korlátoz, hanem eszközöket ad a kezedbe a tehetséged kibontásához.

Mindaz, ami itt elhangzik, abból meríteni fogsz, lesznek meghökkentő és evidens dolgok is, mivel nem tudhatom, neked mi mond újat, és mi nem. Ha vannak tapasztalataid, azokkal máris előrébb vagy, később pedig újakat szerzel, de bárhogyan is érjen egy tananyag, gondold át a saját munkáddal kapcsolatban!

Ezt majd magadban helyre teszed, ahogy azt is, hogy csak a saját írói látásmódomat tudom megosztani veled, abban bízva, hogy segít neked kialakítani és megérlelni a tiédet. Te a saját szakálladra és saját célodra fogod használni a tudásodat, egyedi utat jársz be, ami csak a tiéd, és a megtett lépéseidet senki nem veheti el tőled. Vizsga nem lesz. Pontosabban hozza az írói utad az éles vizsgahelyzeteket, mikor például egy kézirattal jelentkezel egy kiadónál.

Felmerül a kérdés, miért tanulható az írás? Vagy egyáltalán tanulható-e?

Igen is, meg nem is. Vannak elemei, amik tanulhatók, tudatosíthatók, és vannak elemei, amik viszont benned rejlenek, ezeken nincs mit tanulni, ezeket magadban építed fel, ahogy akarod. Két dolog kell a jó szöveg eléréséhez és a kiadói szinthez: istenadta tehetség és írástechnikai ismeretek, hogy tudj majd dolgozni, legyenek eszközeid. Ha az egyik hiányzik, nem lesz jó a kézirat. Tehetséget nem adhatok, az vagy van vagy nincs, de a technikai rész tanulható. És amíg a technika hiányzik, addig a tehetség is nehezen tud kibontakozni. Nem mondom, hogy lehetetlen, de azt igen, hogy nagyon sokáig tart és reményvesztetté tehet. Kitartani is könnyebb, ha tudod, mit csinálsz és mi a következő lépés, amiben fejlődnöd kell. Ezt elég egyszer megtanulni, nem veszik el.

Jól látod. Vannak megtanulható részek, de ezek sem olyanok, mint az iskolai tananyag, amit bemagolsz, felmondasz és máris tudásnak minősül. Amit itt megpróbálok átadni, alkalmazott, teljesítményorientált tudás, amivel neked kell majd kezdened azt, amit szeretnél, hiszen magadnak kell megtanulnod alkalmazni ezeket a saját munkádban. Így tudod levonni a saját következtetéseidet és megtapasztalni. Miért?

Elsősorban azért mert vannak az írásműveknek működési elvei.  Nem szabályokat mondok és ez szándékos. Az írásban van egy cél, és ez a jó szöveg elérése, létrehozása, megalkotása a semmiből. Kreatív és hatalmas feladat, mindaz pedig, ami itt majd elhangzik, ennek rendelődik alá. Ez a tanfolyam lényegében erről szól, hogy tudd, milyen az a bizonyos jó szöveg, és milyen eszközökkel érheted el. Vagy ismerned kell a célodat, és hogy miként juss el hozzá. Az írásban kizárólag a nyelvtanban vannak szabályok, minden másnak működési elvei vannak, amiket rugalmasan, szabadon használhatsz, kísérletezhetsz, játszhatsz velük, kinőheted őket

Amikről beszélünk elsősorban ezek a működési elvek lesznek, rugalmasak, képlékenyek, egy kis írástechnikai ismerettel átláthatók, és ami a legfontosabb számodra: használhatók. Arra kérlek, bátran használd majd őket, és ne akard betartani egyiket sem szabályként. Bátran találd meg és élj azokkal a lehetőségekkel, amiket nyújtanak a számodra. Ahhoz, hogy ezt megtedd, állandó önreflexióban kell dolgoznod. Az írás nem tanulható, hiszen nem egy egzakt rendszer, hanem inkább fejleszthető. A munka, amit elvégzünk, inkább egy kibontási folyamat kezdete, amit részekre osztva fogunk elemezni és beszélünk róla.

Próbálok neked támpontokat nyújtani egy olyan folyamatban, amiben azt tanulod meg, milyen eszközökkel és alapanyagokkal érdemes dolgoznod, hogyan állj hozzá a feladathoz, és hogyan nőj fel hozzá, amihez a már említett elvek nagy segítségedre lesznek. De hogy pontosan mit, és miről írj, az már teljesen a magánügyed. A későbbiekben a megszerzett tudásodra, és a gyakorlatod mellett a személyiségedre is tudsz majd támaszkodni. A személyiséged fejlesztése is a te belső dolgod, de a tapasztalatok nagyon sokat segítenek. A félelmek, frusztrációk legyőzése pedig egy folyamatos belső, érzelmi munkát követel meg tőlünk.

Mit lehet megtanulni?

Egy kézműves sem az anyja hasában tanul meg kosarat fonni. Ellesi, megfogja a vesszőt, próbálgatja, kérdez, másol, gyakorol, erősödik, tervez, elképzel és végül önmaga ötletei alapján készíti el azt, amit megálmodott, és nem a kisujjából szívta ki az alapfogásokat hozzá. Ha valaki azt sem tudja, mi az a vessző, nem tud kosarat fonni vele, akkor sem, ha van elképzelése a végeredményről. Ez az írással is így van. Ahhoz, hogy létrehozhass valami egyedit, tudnod kell, milyen eszközeid vannak hozzá és mire használd őket. Elsőre nem ismerjük az eszközöket ,és csodálkozunk a bénázásunkon, mert hát annyi kosarat láttunk már, nem igaz, hogy nem jövünk rá, hogy kell ezt csinálni. De kívülről a legtöbb dologban csak az élvezetet vagy a presztízst látjuk, a mögötte álló tudást nem.

Akármilyen olvasott vagy is (az előny), de nem minden fogás átlátszó, és a kezdő írókból gyakran hiányzik az a képesség, hogy ne csak a kosár oldalát, de az alját is meg akarja fonni, tudva, hogy ez az alapja. Mert nem tudja, hogy van alap, vagy azt hiszi, hogy tudja, mi az. Tehát érdemes tudni milyen eszközeink, alapanyagaink, avagy milyen alapfogalmaink vannak, és mit jelentenek. Ezek alapok, és itt most nem a te képességeidre gondolok, mert azok lehetőségek benned, amiket nem is tudsz jól használni addig, amíg nincs a kezedben az, ami kell hozzá, és nem használod tudatosan. Gondolok konkrétan olyan írói eszköztárra, mint tudásanyagra, amit szeretnék megalapozni neked, hogy alkotói potenciálodat kibonthasd.

Az íráshoz fontos, tudni, mit szeretnénk megvalósítani. Mi a pontos cél, és mik a fejlődés és a munka egymást követő lépcsőfokai. Az aprólékos munkát nem lehet instant módszerekkel kiváltani. Tehát a tanfolyamon dolgozni fogunk. A munkamódszerek és szempontok pedig segítenek abban, hogy kialakítsd a saját módszereidet a saját utadhoz. Megtanulunk hegyre mászni, és nem csak álmodozni csúcs eléréséről. Csak tarts ki, és lépj tovább, csináld újra, ha kell. A látványos eredményhez idő, érés és gyakorlás is szükséges. Ez utóbbi lesz az, amit bármikor meg is tehetsz, úgyhogy adj időt magadnak! Engedd meg, hogy hibázz! Ne várd azt, hogy azonnal a csúcson kezdj, hiszen a legjobbak is megmászták a hegyeket és nem ott kezdték az útjukat, ahol most látod őket.

Az egyik fontos fejlődési szint íróként elérni és megtudni magunkról azt, hogy mik az erősségeink és mik a gyengéink a szövegeinkben. Ez mérföldkő. Ha ez megvan, az egy nagyon fontos információ, kijelöli számunkra az utat, hogy merre haladjunk, mit tanuljunk. A tanfolyam végére ez remélhetőleg körvonalazódni fog és megtudhatod, mi a következő lépés.

Az idegen, nagybetűs olvasót nem érdekli a lelkivilágod, a szövegedhez fűzendő magyarázataid, ahogy a te személyes véleményed sem a világról, kivéve azt az esetet, ha azt egy jó történetbe be tudod csomagolni. Ezt a játékot pedig csak azon a szinten tudod művelni, amely szinten te magad szellemileg állsz az adott pillanatban, ne akarj többnek mutatkozni. Itt nem a szint mértéke a lényeg, hanem az, hogy fogadd el. Ha elégedetlen vagy vele, olvass minden nap, művelődj minden nap, és érj meg ehhez még jobban minden nap. Egyvalami azonban fontos, az őszinteség és ez lehetőleg érthetően. Az önostorozás, képmutatás, vagy felszíneskedés és pózőrködés, okoskodás, jól megmondás és bizonytalankodás nem segít a szövegen, inkább csak ront a helyzeten.Fontos kinőni abból, hogy többnek akarj mutatkozni, vagy akár másnak, mint ami valójában vagy. Ehhez elsőként magaddal kell tisztába jönnöd. Aztán pedig felnőni a kitűzött céljaidhoz.

Az írás egy játék az olvasó asszociációs képességével, a betűkön keresztül. Bízz benne, és hagyd, hogy megcsodálja a világot, amit elé társz, nyűgözd le! Ha az előolvasód vagy bétád panaszkodik, lehet, hogy nem érted el a kívánt hatást az eszközeiddel, és talán hibáztál. Erről a bétázásnál még ejtünk szót bővebben, de tudnod kell, hogy ezért nem bántást érdemelsz, saját magadtól sem, hanem egy új lapot, amin szépíthetsz.

Ezért ezt a mércét úgy kell meghatároznod magadnak, hogy szembenézz valami kihívással, gyakorolj és növekedj is tőle, de ne ijesszen el. Próbáld meg az olvasókat, de még magadat is meglepni! És ha már csinálsz valamit, azt csináld jól!

Amit még elmondanék, hogy a lépések, amikről beszélni fogunk, valójában egy nagy egészre nézve egymásra ható munkafolyamatok, ezeket az írás közben egyszerre fogod használni, néha tudatosan, máskor ösztönből. Amikor már ismered őket külön, látni fogod végül egy az egyben. Az út belátásokkal és megértésekkel van kikövezve.

Nem tudok szépíteni az igazságon, de ne ijedj meg tőle, mindaz, amit tartalmaz, okkal van benne. Ha nem inged, ne vegyél magadra kollektív felelősséget, csak mert kezdő író vagy te is, hiszen oly sokan írunk, és mind különbözőek vagyunk. Ennyiben azt vedd ki magadnak a tananyagokból, amikre érett vagy, és amire szükséged van a saját továbblépésedhez. Ez minden. Bármily furcsa, de meg fogod találni ezeket az információkat, bátran hasznosítsd! Kitartás és jó tanulást kívánok!

Szeretettel várlak a klubban, ahol a folyamatos képzés folyik. Ha kipróbálnád előbb, akkor iratkozz fel az ingyenes mini tréningre, ami három videóból áll és nem jár semmilyen kötelezettséggel. Itt találod:

INGYENES MINI TRÉNING KEZDŐ HALADÓ ÍRÓKNAK

Ha hasznosnak érzed ezeket az anyagokat, akkor tudok segíteni neked a fejlődésedben. Ha nem, remélem, hogy megtalálod a saját utadat, amihez sok szerencsét kívánok. Kövesd a saját kihívásodat és tanuld azt, ami a legjobban érdekel!